sunnuntai 17. elokuuta 2014

Kisaraportti: Kangasalan puolimaraton

No niin, kävin eilen Kangasalla juoksemassa ensimmäisen puolimaratonini kahteen vuoteen. Viimeinen noteeraus ko matkalla oli siis syksyltä 2012 Kaisaniemen puolikkaalta ja silloin matka kulki aikaan 1.22.13 (PB)

Coach-Nummela antoi kuitenkin kovan tavoitteen ja merkitsi treeniohjelmaan: "Puolikas sub 1.22". Tavoite tuntui ennen kisaa melko kovalta ja viikko sitten juostun VK-treenin täydellisen sippauksen jälkeen jopa mahdottomalta..

Päätin kuitenkin lähteä kokeilemaan uutta enkkaa ja lähdin tavoittelemaan 3.53/km vauhtia, joka veisi alle 1.22 aikaan.

Kuulin tästä Kangaslan puolikkaasta kaveriltani JV:ltä, joka harmillisesti joutui oman osallistumisensa perumaan viime hetkillä. Saavuin kisapaikalle klo 10 aikoihin ja pääsin parkkeeraamaan autoni n. 15m päähän kisakansliasta, lähtö- ja maalipaikasta :) Siinä rauhassa numeron haku, vaatteiden vaihto ja ajanottojärjestelmän ihmettelyä.. Tässä kisassa nimittäin oli omalla vastuulla, että kisasta sai virallisen tuloksen :) Käytössä oli nimittäin hiihtosuunnistuksessa käytetty emit-järjestelmä, jossa ikäänkuin leimataan väliajat ja maaliintulo sellaisiin lukulaitteisiin rannelaitetta näyttämällä. Väliajat sai ottaa jos halusi, mutta maalissa oli ikäänkuin pakko leimata oma aika.

emit-rannelaite :)
Kisa lähti samaan aikaan kun kympinkin kisa, joten melko kovaakin osa paukusta liikkeelle lähti.. Esim Aikku Saarinenkin oli tullut paikalle omaa juoksutreeniään kympille tekemään :)

Alkureitillä oli kuulemma iso mäki, johon ei kannata laittaa #allin, joten päätin lähteä rauhassa liikkeelle. Eka kilsa tulikin 3.43,6 alamäkivoittoisella kilsalla, mutta sitten alkoi nousemaan se mäki.. se vaan tuntui jatkuvan ja jatkuvan :) Toka kilsa tuli sitten 3.57 ja mietin siinä vaiheessa, että toivotttovasti reitti tästä vähän helpottuu, muuten tulee piiiitkä kisa :)

Korkeuskäppyrä jossa näkyy alun mäki :)
Mäkeä riittikin aina 5km asti, johon tulin aikaan 19.11,6 eli hyvässä vauhdissa alle enkan oltiin jo menossa :) Kuudes kilsa olikin alamäkeen kisan nopein 3.36.

Tämän jälkeen reitti onneksi tasoittui, mutta vaihtui hiekkatieksi. Hiekkatietä oli kahta eri laatua: Oli hiekkatietä ja oli murkulakivihiekkatietä :) Joten reittiä voi hyvin kuvailla "monipuoliseksi"

Toinen vitonen olikin kisan nopein (18.44) ja kympin väliaika oli 37.54,6 ja edelleen oltiin edellä enkkaa. Juoksin tähän asti kisan voittajan kanssa yhtämatkaa, mutta kympistä eteenpäin hän päätti vähän lisätä vauhtia, johon en uskaltanut mukaan lähteä. Edellä oli tähän saakka mennyt kisan silloinen johtaja, joka vähän sippasi siinä kympin jälkeen ja saimme molemmat hänet kiinni.

Tästä eteenpäin vauhti säilyi ihan ok tasolla, vaikka vähän alkumatkasta tippuikin ja kisan voittaja pysyi koko ajan näköetäisyydellä n. 30-40 sekunnin päässä. Tosin näköetäisyyttä auttoi se, että jotkut peltoaukeat olivat varmasti useita kilometrejä pitkiä :)

Viidentoista kilsan kohdilla katsoin kelloa (väliaika 57.27,6 ja vitonen välillä 10-15km 19.44) ja laskeskeskelin että ennätyshän tässä on tulossa JOS vaan vauhti säilyy alle 4.00/km. Taakse oli tässä vaiheessa jo selvä ero kolmanteen, joten jopa mitali alkoi olemaan näppien ulottuvilla, mikä jo sinänsä on outoa mulle :)

Loppu tuli ihan ok (15-20km 19.33) ja sain vauhdin pidettyä alle 4.00/km jokaisella kilsalla, vaikka pieniä mäkiä oli myös lopussa silloin tällöin.. Kisan voittaja pysyi edellä sen 40 sekuntia ja sain loppuun vedettyä jopa pienen loppikirin, vikan kilsan ollessa 3.47 :)

Maalissa emitin näyttö koneeseen ja viralliseksi ajaksi tuli 1.21.21 ja sijoitus Miesten 2. Maalissa heti palkintojen jako ja sain juoksu-urani ensimmäisen rahapalkinnonkin, kun 2. sijasta sai 50€:n lahjakortin S-ryhmän kauppoihin :)

Tästä vielä Ambitin mittaamat datat. Kisa meni siis putkeen ja uusi ennätys tuli nyt vähintään puolikkaalta tällä kaudella :)

Tulos antoi myös rutkasti lisää luottoa #munkkivaimaratoonari -projektin viimeisille viikoille! Kai se pitää Berliinissäkin ennätystä lähteä juoksemaan, JOS siis kaikki menee vikoillakin viikoilla putkeen :)